Drošākā komercauto titulu iegūst FIAT Ducato

Drošākā komercauto titulu iegūst FIAT Ducato

Eiropas Jauno automobiļu novērtēšanas programmā Euro NCAP FIAT Ducato uzrādījis ļoti labus rezultātus, iegūstot 88%. Kopējā punktu izteiksmē Ducato pārspējis savus konkurentus un kļuvis par pirmo auto savā klasē, kas saņēmis platīna novērtējumu.

“Šī ir viena no svarīgākajām atzinībām šim modelim. Komercauto svars un izmērs rada krietni lielākus draudus citiem ceļa lietotājiem un FIAT jau ilgu laiku rūpējies, lai likvidētu tādu draudus, un šis novērtējums to apliecina,” norāda “Autobrava Motors” pārstāvis Uvis Braunfelds.

Pērn Euro NCAP vērsa īpašu uzmanību uz to, ka lielai daļai komercauto ir zems drošības aprīkojums. Šo automobili visbiežāk izvēlas kurjerpakalpojumu uzņēmumi un uzņēmumi, kuriem nepieciešams veikt nelielas, bet ātras piegādes. Šoferi daudz laika pavada ceļā, kur sava auto izmēra un masas dēļ tie rada lielāku apdraudējumu mazākiem transportlīdzekļiem un neaizsargātiem satiksmes dalībniekiem, ja tie ir iesaistīti sadursmē.

Jaunie tiesību akti komercauto ražotājiem pēc dažiem gadiem liks uzstādīt pamata drošības sistēmas, kas jau ir plaši pieejamas vieglajiem automobiļiem. Euro NCAP komercauto reitingu mērķis ir mudināt ražotājus ātrāk uzstādīt modernākas drošības sistēmas.

Kas ir Euro NCAP kravas furgonu drošības vērtējums?

Euro NCAP tiesneši aplūkoja šogad 19 Eiropā vispārdotākos kravas furgonus, lai novērtētu tīrgū pieejamo furgonu drošības līmeni. Viens no šiem kravas automobiļiem neizturēja pārbaudi un saņēma novērtējumu “nav ieteicams” – Nissan ražotais modelis Interstar.

Opel Movano, kas tagad tiek ražots uz jaunās Stellantis platformas, šogad kopā ar Renault Master saņēma bronzas novērtējumu. Tas tika panākts ar nelieliem, bet būtiskiem ātruma kontroles un joslu sistēmu uzlabojumiem. Jāpiebilst, ka arī Nissan Interstar (agrāk pazīstams kā Nissan NV400) ir ieviesis šos uzlabojumus, taču tam nav uzstādīta autonomā avārijas bremzēšana (AEB), tāpēc tas nonāca neieteicamo furgonu kategorijā.

Fiat Ducato galvenie drošības uzlabojumi ietver uzlabotas gājēju un velosipēdistu sadursmju aizsardzības sistēmas, kas testos tikušas augstu novērtētas. Kopējā punktu vērtējumā saņemot 88%, Fiat Ducato krietni pārspēja savus konkurentus, saņemot platīna novērtējumu. Tūlīt aiz Ducato, zelta apbalvojumu ieguva Latvijā pazīstamie Ford Transit, Volkswagen Transporter, Ford Transit Custom un Mercedes-Benz Vito.

Euro NCAP testē furgonus ar drošības aprīkojumu, kas ir standarta vai izvēles aprīkojums, tāpēc novērtējumi atspoguļo labāko, ko var sagaidīt no katra transportlīdzekļa. Aprīkojuma ziņā pēdējo 12 mēnešu laikā nekas daudz nav, un drošības aprīkojums joprojām tiek piedāvāts galvenokārt kā papildaprīkojums.